dinsdag 19 januari 2016

hechtingsproblemen tijdens het eerste jaar van de adoptie


Binnenkort komt  ons pools adoptie kind. Bij deze gedachten kregen wij een aantal vragen. In dit artikel vind je ons opzoek werk over 1 van onze vragen. namelijk: "Welke hechtingsproblemen kan een adoptiekind hebben tijdens het eerste jaar van de adoptie?"



klik HIER voor de bron van de foto.


Er zijn 4 soorten hechtingen. 

1. Veilige hechting
Het kind vertoond hier een evenwichtige balans tussen exploratie gedrag en hechtingsgedrag.  Ze exploreren bij aanwezigheid van de ouders en kunnen angstig reageren bij afwezigheid van de (adoptie)ouders, maar is snel getroost. Het kind reageert enthousiast bij de terugkeer van de (adoptie)ouders.

2. onveilig vermijdende hechting 
Deze kinderen exploreren zeer veel. Ze vermeiden een band aan te gaan met de (adoptie)ouders en reageren dus (bijna) niet op hun terugkeer.Deze kinderen tonen alleen geen gehechtheidsgedrag doordat ze verwachten door de verzorger gefrustreerd en teleurgesteld te worden. Ze anticiperen als het ware op een teleurstelling door vermijdend gedrag te vertonen, terwijl ze hunkeren naar warmte en geborgenheid.

3. onveilig afwerende hechting
Deze kinderen vertonen veel hechtingsgedrag en weinig exploratiegedrag. Ze reageren heftig bij afwezigheid van de (adoptie)ouders. Hier is ook klampgedrag een vaak voorkomend fenomeen. Dit betekent dat het kind zijn ouders of verzorgers niet durft los te laten uit angst deze te verliezen.

4. onveilig gedesoriënteerde hechting
Deze kinderen reageren tegenstrijdig tegenover hun verzorger. Langs de ene kant reageert het heftig bij afwezigheid van de ouders, maar het laat zich ook niet troosten door hen. 

Een adoptiekind kan 1 van deze hechtingsvormen vertonen. In het beste geval is er sprake van een veilige hechting en is er dus geen probleem. Dit is komt ook jammer genoeg het minste voor. Een adoptie kind gaat in het eerste jaar vaak klampgedrag vertonen. Het gaat zich vast hangen aan u, omdat het bang is dat u hem zult verlaten. Dit houdt in dat u in het eerste jaar voortdurend bij het kind moet zijn om het vertrouwen van het kind te winnen.

Het kind kan zich ook zeer afstandelijk gedragen het zal u dan zien als iemand die enkel voor hem zorgt, omdat hij dit niet zelf kan. hij schermt zich als het ware af van u, langzaam zult u zijn vertrouwen winnen bij dit soort kinderen.

In het slechtste geval is er sprake van onveilig gedesoriënteerde hechting. Dit komt meestal voor bij kinderen die hun (adoptie)ouders zien als een veilige basis, maar ook als een onveilige plek. 



Ons adoptie kind komt uit Polen en hij komt uit een achterstandsgezin. Zijn ouders werden van hun ouderlijke macht ontzet en hij woont nu al een jaar in een weeshuis. Hij is 5 jaar oud. Wij hebben geen idee hoe hij gaat reageren, maar we vermoeden een onveilig afwerende hechting. 

Tips 

1. Laat duidelijk zien aan wie het kind zich moet hechten. Wees de eerste weken zo vaak mogelijk bij het kind en vermeid bezoek. Na enkele weken kunnen oma's, opa's, tante's,.. op bezoek komen

2. Als het kind klampgedrag vertoond moet je het niet bedrukken. Dit doet hij om te zien hoe ver hij je kan vertrouwen

3. Geef het kind de tijd om te hechten. het kan soms enkele weken duren voor er een verbetering komt bij het hechten, maar het kan ook jaren duren. dit verschilt van kind tot kind.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten